SKOLVISNINGAR I UPPÅKRA 2017

Välkomna att ta del av Uppåkras spännande historia! Upptäck Skandinaviens största och mest fyndrika järnåldersbosättning genom ett besök hos oss – en plats som under mer än 1000 år fungerade som ett kommersiellt, politiskt och religiöst maktcentrum! Vill ni hellre stanna i klassrummet gör vi gärna ett besök hos er för att berätta om järnålderns Uppåkra.

Just nu pågår ett spännande arbete bakom kulisserna i Uppåkra, och järnåldersstaden har förvandlats till en temporär byggarbetsplats. Detta gör att vi inte kan ta emot skolbesök under våren. Däremot kommer vi gärna ut till er skola eller verksamhet och berättar om platsen.

Vi öppnar åter i maj 2018!

Här kan ni hitta filmen från Vetenskapens värld, att visa i klassrummet och för lärare att ta del av inför besök på Uppåkra.

Våra program

Dra musen över de olika husen för att se det program som passar era behov 🙂

1
1

Visning i Uppåkra

  • Årskurs 1-9/gymnasium
  • 50 min

Vi berättar om Uppåkra och järnåldern och de människor som levde här – hur de försörjde sig, deras religion och vilka varor de handlade med. Eleverna får även titta på fynd från Uppåkra (Utgrävningar sker vanligtvis under  september månad).

1
1

Arkeologiskola

–  Årskurs 3-6
–  90 min

Eleverna får här utöver en vanlig visning en introduktion till hur det är att arbeta som arkeolog genom att gräva i preparerade lådor och dokumentera fynden. Besöket avslutas med att vi tittar på och pratar om fynden vi hittar.

1
1

Guldgubbeverkstad

  • Årskurs F-3
  • 55 min

Eleverna får utöver en introduktionsvisning testa på att göra sin egen guldgubbe-ett av många spännande fynd som gjorts på platsen.

1
1

Tidsdetektiven

  • Årskurs 3-6
  • 90 min

En pedagogisk övning som utgår från den arkeologiska tolkningsprocessen, som är ett riktigt detektivarbete. Utöver en vanlig visning får eleverna här möjlighet att själva tolka vad som kan ha hänt i Uppåkra utifrån samma källmaterial som arkeologerna utgår från och utifrån begrepp som källkritik och källhantering

1
1

På Uppdrag i Uppåkra

  • Årskurs F-3
  • 55 min

Visningen utgår från barnboken på ”Uppdrag i Uppåkra-mellan liv och död”. Berättelsen handlar om pojken Malte som kastas tillbaka i tiden för Uppåkras storhetstid. Boken finns att låna på bibliotek och att köpa hos oss för 100:-.

1
1

Uppåkra i klassrummet

  • Årskurs 1-9/ gymnasium
  • 55 min

Har ni inte möjlighet att ta er till Uppåkra? Då kommer vi gärna till er, och berättar om järnålderns Uppåkra i klassrummet! Eleverna får även titta på fynd från Uppåkra.